Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα Google μόνο για Εβραίους

Ισραήλ, υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι δημιούργησαν μία καινούρια μηχανή αναζήτησης για το ίντερνετ.

Οι υπερ-ορθόδοξοι εβραίοι –και συγκεκριμένα η ομάδα Haredim – ζουν με βάση την πιο σκληρή ερμηνεία του Torah (κομμάτι της Εβραϊκής Βίβλου) και η πρόσβασή τους στη λαϊκή κουλτούρα είναι αυστηρά προκαθορισμένη. Στα πλαίσια του βίου τους, η τηλεόραση και ορισμένα βιβλία δεν επιτρέπονται. Η χρήση υπολογιστών, όμως, και του ίντερνετ γίνονται ανεκτά μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς. Έτσι, αποφασίστηκε, ότι το εύρος του «εβραϊκού google» θα ελέγχεται και θα περιορίζεται από τους ραβίνους των ορθόδoξων εβραίων.

Στο Koogle, λοιπόν, (google και το εβραϊκό γλυκό kugel) η πρόσβαση σε εικόνες από γυναίκες και σεξουαλικά sites είναι μπλοκαρισμένη. Η σύνδεση του Koogle σε ισραηλινά sites γίνεται, επίσης, μετά από φιλτράρισμα, καθώς, για παράδειγμα απαγορεύεται να βλέπουν τηλεόραση – πράγμα εύκολο με τη χρήση του ίντερνετ.

Σύμφωνα με τις θρησκευτικές οδηγίες του Torah, όλες οι δραστηριότητες είναι απολύτως απαγορευμένες την ημέρα του Σαββάτου, για αυτό και το Σάββατο το Koogle δεν λειτουργεί.

Κατά πως φαίνεται, το Κoogle, δεν είναι απλώς μία μηχανή αναζήτησης. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, με στόχο να μετατρέψει το ίντερνετ σε αβλαβές εργαλείο για ένα «θρησκευόμενο» κοινό. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, κάνουν λόγο για ένα παράδειγμα, που θα μπορούσε να ακολουθηθεί από διάφορες ομάδες, εάν το έχουν ανάγκη και «ίσως να αποτελέσει τη λύση για τους εργαζόμενους που αποσπώνται στη δουλειά μπροστά στο pc».

Πηγή
Related Posts with Thumbnails