Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Δουλέμποροι προωθούν αλλοδαπούς στην Ήπειρο

Τους φέρνουν από Ρουμανία – Βουλγαρία, για δουλειές σε αγροκτήματα ή για επαιτεία...

 Κυκλώματα δουλεμπορίου προωθούν αλλοδαπούς από την Βουλγαρία και την Ρουμανία στην περιοχή μας,  προκειμένου να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες, σε αγροκτήματα, αλλά και να επαιτούν!

To εργασιακό δουλεμπόριο αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της τοπικής  ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες και με μεθοδικές ενέργειες καταβάλλει προσπάθειες να το αντιμετωπίσει..
Όπως ανέφεραν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες «για δράση των κυκλωμάτων στην Άρτα και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου,  όπου υπάρχουν εποχικές αγροτικές ανάγκες». Όπως έλεγαν μάλιστα οι αστυνομικοί, «τη θέση των μεταναστών από την Ασία, παίρνουν τώρα κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης»!

Για τη δράση των δουλεμπόρων διεξάγουν συνεχείς έρευνες αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Πρώτο δείγμα γραφής ήταν η σύλληψη, πριν λίγες μέρες σε Δήμο της Αχαΐας, τεσσάρων Ρουμάνων ηλικίας 23-48 ετών, οι οποίοι είχαν μεταφέρει τουλάχιστον 80 συμπατριώτες τους από επαρχιακές περιοχές της Ρουμανίας, προκειμένου να εργασθούν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ίδιοι διακινητές είχαν εντοπισθεί, προ μερικών μηνών, να μεταφέρουν παρανόμως Ρουμάνους εργάτες στην Άρτα, όπου και πάλι αντιμετώπιζαν τις ίδιες μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης...

Οι διακινητές «στήνουν» άτυπα γραφεία και σε  πόλεις της Ηπείρου αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας και προχωρούν σε συμφωνίες με τους αγρότες για φθηνά εργατικά χέρια. Μεταφέρουν τους αλλοδαπούς στη χώρα μας, χωρίς κανένα πρόβλημα, λόγω της κατάργησης των διασυνοριακών ελέγχων, και αυτό βέβαια παρακινεί τους διακινητές να επεκτείνουν το δουλεμπόριο.

Όταν οι Ευρωπαίοι εργάτες εισέρχονται στη χώρα μας, συνήθως τους κλέβουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τους απειλούν, τους κακοποιούν και τους βάζουν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, δίνοντάς τους μόλις λίγα ευρώ. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους λαθρομετανάστες...
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν καταθέσεις από Ηπειρώτες αγρότες που απευθύνθηκαν στους Ρουμάνους διακινητές ανθρώπων για την καλλιέργεια των εκτάσεών τους, και εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος, λέγοντας ότι «νομίζαμε ότι οι εργάτες πληρώνονταν κανονικά...».

Η.

Πηγή

Με  θάρρος
Related Posts with Thumbnails