Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Οι γυναίκες της κυβέρνησης.

Λούκα Κατσέλη υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.



Γεννήθηκε  στις 20 Απριλίου του 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική,  καθώς και δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική και στη Διεθνή Οικονομική. Μιλάει απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά.  

Από το 1987, είναι καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985), έλαβε, το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1987). Διετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (2003 – 2007), καθώς και μέλος πολλών έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής.

Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993 - 1996. Εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007.

Τίνα Μπιρμπίλη υπουργός Περιβάλλοντος.



Η πρώτη υπουργός Περιβάλλοντος στην Ελλάδα φαίνεται ότι προσελκύει το ενδιαφέρον πάρα πολλών. Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποιο βιογραφικό της [ούτε καν στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ]. Υπήρξε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου από το 2004, με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος κι έχει διδάξει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει συντάξει δεκάδες εκθέσεις για θέματα περιβάλλοντος και έχει καταθέσει προτάσεις με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη. Έχει εργαστεί και ως κειμενογράφος του ΠΑΣΟΚ.

Ορισμένοι λένε πως γνωρίστηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο… γυμναστήριο κι άλλοι πως τους έφερε σε επαφή ο Ανδρίκος Παπανδρέου, εκτιμώντας τις σπουδές της σε θέματα περιβάλλοντος. Ο,τι κι αν ισχύει, η Τίνα Μπιρμπίλη, που ξεκίνησε ως συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο δήμο της Αθήνας, είναι σήμερα ο «άνθρωπος του προέδρου». Οι "εχθροί" της, την κατηγορούν για την προτίμησή της στα φθαρμένα τζιν, ακόμη κι αν πρόκειται να εμφανιστεί σε επίσημες εκδηλώσεις.

Αννα Διαμαντοπούλου υπουργός Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 




Γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 26 Φεβρουαρίου 1959, είναι παντρεμένη κι έχει ένα γιό. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιφερειακή Ανάπτυξη. Εργάσθηκε ως διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας μελετών Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως Πολιτικός Μηχανικός στην Κοζάνη και παράλληλα διδάσκει στα ΤΕΙ Κοζάνης.

Εξελέγη βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ το 1996. Διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη στον Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συντονίστρια αρμόδια για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χαρτοφυλάκιο την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, υφυπουργός Ανάπτυξης στην Κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη με αρμοδιότητα σε θέματα Βιομηχανίας, γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς, γενική Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης και Νομάρχης Καστοριάς.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου "Κύρωση Συνθήκης για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης".

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπουργός Υγείας.






Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι Δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των φοιτητών της Νομικής. Επίσης ως μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Επιτροπής Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το Κίνημα σε πλήθος διεθνών διοργανώσεων.

Το 1986 άρχισε να εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα επόμενα χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπιστεύτηκε για τη θέση του Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων και στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

Στην συνέχεια εργάζεται ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίζεται Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.Από το 2002 έως τις αρχές του 2004, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και το 2003 είχε την ευθύνη του συντονισμού των πολιτικών του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. Διετέλεσε επίσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, του Εθνικού Συμβουλίου, του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος.

Στις Ευρωεκλογές του 2004 εξελέγη Ευρωβουλευτής κι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Μάρτιο του 2005, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου  εξελέγη η πρώτη γυναίκα Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε σ΄αυτήν τη θέση μέχρι το Δεκέμβριο του 2006. Το τέλος του 2006, το Εθνικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την προσφορά της, την εξέλεξε πρώτη σε ψήφους στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.Στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής στη Β΄ Αθήνας. Διετέλεσε επίσης μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, με τομέα ευθύνης το καταστατικό του Κινήματος, μέλος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ με αρμοδιότητα την Κοινωνική Πολιτική και μετά το 8ο Συνέδριο του Κινήματος, επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

 Κατερίνα Μπατζελή υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων




Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1958 και κατάγεται από την Λαμία. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών κι έκανε την εκπαίδευσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ" ΙΣΤΑΜΕ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, οικονομική Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, γενική Γραμματέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Γεωργίας,σύμβουλος Συνεταιριστικών και Αγροτικών Οργανώσεων Ελλάδας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ελαιολάδου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων της COPA-COGECA και μέλος Συμβουλευτικών Επιτροπών Διαρθρωτικής Πολιτικής, Ελαιολάδου, Οπωροκηπευτικών.

Ήταν επίσης μέλος του Τομέα Οργανωτικού και ισότητας ευκαιριών του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Συνεταιριστικού του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Γραφείου της Επιτρόπου, κυρίας Βάσως Παπανδρέου, συνεργάτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου - ΠΑΣΠ, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας της Νεολαίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και μέλος των επιτροπών Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Κλιματικών Αλλαγών, Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κροατίας, Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Φώφη Γεννηματά υφυπουργός Υγείας




Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα από το 1986. Εξελέγη βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2000.

Διετέλεσε γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής, γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς και πρόεδρος της ‘Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Υπήρξε επίσης μέλος της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π, μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς», μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα.

Εύη Χριστοφιλοπούλου υφυπουργός Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων



Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Δροσιά Αττικής. Είναι παντρεμένη κι έχει μία κόρη κι έναν γιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε Διδάκτορας του London School of Economics στο αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Πολιτικής και μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κι έχει διδάξει ως Εντεταλμένη Επίκουρος Καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε.Τ.Α.Α επίσης  συνεργάστηκε με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στο αντικείμενο της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Υπήρξε Ειδική Σύμβουλος του Γιώργου Γεννηματά στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σε θέματα Ε.Ε. Απέκτησε σημαντική εμπειρία ως μέλος Υπουργικών και Διυπουργικών Επιτροπών, καθώς και ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακρατική συνεργασία σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο Υπουργείο Εργασίας, με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των δράσεων για την απασχόληση, τη δια βίου μάθηση και την κοινωνική πολιτική στο Β' και Γ' ΚΠΣ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1999.

Από το 2004 εκλέγεται βουλευτής Αττικής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι τακτικό μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Έρευνας - Τεχνολογίας της Βουλής, διετέλεσε Συντονίστρια Κοινωνικών Υποθέσεων στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπεύθυνη των πολιτικών για την Οικογένεια και το Παιδί κι  εκπροσώπησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (P.E.S.).

Εξελέγη Εισηγήτρια του ΚΤΕ Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τον Απρίλιο του 2008 ορίστηκε ως πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία. Έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές μελέτες, βιβλία και άρθρα για την δημόσια διοίκηση, την αποκέντρωση και τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων.

Αντζελα Γκερέκου υφυπουργός σε θέματα Τουρισμού. 




Η Άντζελα Γκερέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου κι έχει εργασθεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο θέατρο. Επίσης έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σε ειδικά προγράμματα για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μελετών για την ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας. Μιλάει  Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

Εξελέγη  βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κέρκυρας το 2004, ενώ στις 16 Μαρτίου 2005 εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας τον Τομέα Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, μέχρι το Δεκέμβριο του 2006. Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ιδιαίτερη δραστηριοποίηση έχει επιδείξει σε θέματα που σχετίζονται με τα «Δικαιώματα του Παιδιού». Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

Θεοδώρα Τζάκρη υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη




Γεννήθηκε στην Πέλλα και κατοικεί στα Γιαννιτσά. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά.
Εργάστηκε ως δικηγόρος στα Γιαννιτσά και ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Εξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Νομό Πέλλας, διετέλεσε Αντινομάρχης Πέλλας αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κι εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. 

Το 2004 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Ήταν Γραμματέας της Βουλής για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Περιφερειών και της Διακοματικής Επιτροπής για το ντόπινγκ.Διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλος της Διατομεακής Επιτροπής για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Είναι εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για Θέματα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ διετέλεσε και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκλήθηκε για να εξετάσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Είναι ανάμεσα στους 20 πρώτους βουλευτές όλων των κομμάτων στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Α. Χ.

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails