Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Επεκτείνεται η απάτη των χάκερ με τα email



Η απάτη των άγνωστων χάκερ, οι οποίοι μέσω της τεχνικής του phishing υπέκλεψαν πολλές χιλιάδες κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς διαδικτυακών e-mail, εξαπλώνεται συνεχώς. Η εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Websense ανακοίνωσε πως διαπίστωσε μια απότομη αύξηση στα κακόβουλα μηνύματα (spam) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία προέρχονται από πολλούς λογαριασμούς Yahoo, Gmail και Hotmail, σύμφωνα με το BBC.

Αυτό συμβαίνει, καθώς οι παραβιασμένοι από τους χάκερ λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σε επαφές του χρήστη, προκειμένου να τους παρασύρουν τεχνηέντως να επισκεφτούν δήθεν sites για online αγορές, όπου όμως καιροφυλακτούν οι κυβερνο-απατεώνες.

Οι ειδικοί κάλεσαν τους χρήστες διεθνώς να βρίσκονται σε εγρήγορση και, μεταξύ άλλων, να ρωτάνε τους φίλους τους αν όντως έχουν στείλει e-mail με προτάσεις για ηλεκτρονικές αγορές και, σε κάθε περίπτωση, να σιγουρεύονται ότι ψωνίζουν μόνο από ασφαλή sites που έχουν την ένδειξη “https” και όχι απλώς “http”. Ορισμένοι μάλιστα χρήστες δήλωσαν ότι οι λογαριασμοί του web-mail τους είχαν στείλει μηνύματα-μαϊμούδες σε επαφές τους, παρόλο που προηγουμένως είχαν αλλάξει το password τους.

Πάντως, στατιστικά, οι ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας εκτιμούν ότι μόνο ένας στους χίλιους χρήστες πέφτει θύμα μιας απάτης τύπου phishing. Δεν αποκλείουν όμως ότι η νέα απάτη περισσότερο αφορά όχι το κοινό phishing, αλλά το «φόρτωμα» στους υπολογιστές των ανυποψίαστων χρηστών κακόβουλων προγραμμάτων (key-loggers), τα οποία αθόρυβα καταγραφούν τι πληκτρολογεί ο χρήστης (π.χ. κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών) και μετά στέλνουν τις σχετικές πληροφορίες στους χάκερ.

Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν όχι «αδύναμα» passwords (που είναι εύκολα στην απομνημόνευση), αλλά «ισχυρά» passwords, που πρέπει κάπου να τα γράφουν για να τα ανακαλούν, όταν τα χρειάζονται.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails