Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Δίκη Σεργιανόπουλου: Η μεγάλη ανατροπή.



Την ανατροπή στη δίκη θα την κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος! Αυτή είναι η φράση - βόμβα του ενός από τους συνηγόρους του κατηγορουμένου, που ακούστηκε στο περιθώριο της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη Παρασκευή, δεύτερη κατά σειρά μέρα της δίκης για τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου. Είναι μια σημαντική δήλωση για το τι θα προκύψει από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα συνεχιστεί η κατάθεση των μαρτύρων. Η κορύφωση όμως θα είναι η αποκαλυπτική απολογία του Γεωργιανού κατηγορούμενου Δαβίδ Μουρτινέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση επιφυλάσσει για τη δίκη έναν... άσο στο μανίκι της, στην προσπάθειά της να «σπάσει» την καταδίκη σε ισόβια με την εξασφάλιση ελαφρυντικού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με την κατάθεση του διορισμένου ιατροδικαστή ως τεχνικού συμβούλου από την πλευρά των δύο υπερασπιστών του κατηγορουμένου θα τεθούν υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, που φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππου Κουτσάφτη.

Και αυτό διότι, κατά την υπεράσπιση, δεν έχουν δοθεί επαρκείς επιστημονικές ερμηνείες για τα πισώπλατα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα και που δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ότι τη στιγμή της σφαγής «ο Σεργιανόπουλος ήταν από πάνω από τον κατηγορούμενο με την πλάτη του ακουμπισμένη στο στήθος και άρχισε να τον χτυπά με το μαχαίρι που κρατούσε στο αριστερό του χέρι στην κοιλιά, στο στήθος όπου έβρισκε...».

Πάντως ο γαμπρός του θύματος Χρήστος Παπαθεοδώρου, εκφράζοντας και τη γνώμη της οικογένειας του άτυχου ηθοποιού αμέσως μετά τη δολοφονία, δεν έπαψε στιγμή να επιμένει στην άποψη ότι η Αστυνομία διενήργησε «επιπόλαιες έρευνες», αλλά και να επισημαίνει τις «τρύπες» και τα ερωτήματα που παρουσιάζουν κρίσιμα σημεία της ανάκρισηης, με αποτέλεσμα να μην αποκαλυφθούν οι «τουλάχιστον ακόμη δύο συνεργοί», οι οποίοι σκότωσαν τον κουνιάδο του τη νύχτα της 3ης Ιουνίου στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι. Να θυμίσουμε ότι οι συγγενείς του Νίκου Σεργιανόπουλου υποστηρίζουν πως το κίνητρο της άγριας δολοφονίας δεν είναι σεξουαλικό, αλλά εντοπίζεται στον αδίστακτο κόσμο των ναρκωτικών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο και ένας φίλος γυμναστής του Νίκου Σεργιανόπουλου από τον Πειραιά, στον οποίο το θύμα φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί πριν από τη δολοφονία του ότι «σε μία εβδομάδα θα ακούσεις κάτι που θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό».

Ψυχομετρικά τεστ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει στη δίκη και αναμένεται να φωτίσει και την κρίση του δικαστηρίου -την πλειονότητα του οποίου απαρτίζουν λαϊκοί δικαστές- η επιστημονική άποψη της καθηγήτριας Ψυχολογίας και κοινωνιολόγου Χριστίνας Αντωνοπούλου, η οποία έχει κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα γύρω από τη δικαστηριακή ψυχολογία και τα στυγερά εγκλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίες της με τον κατηγορούμενο - τον οποίο επισκέπτεται στη φυλακή - τον έχει υποβάλει σε ψυχομετρικά τεστ για να σκιαγραφήσει την ψυχοσύνθεσή του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Χριστίνα Αντωνοπούλου επικοινώνησε και με το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κοινωνική συμπεριφορά και τον τρόπο αντίδρασης των ανδρών της συγκεκριμένης χώρας όταν αισθάνονται έντονα προσβεβλημένοι. Η επίσημη απάντηση που έλαβε είναι λακωνική και αποστομωτική: «Σε περιπτώσεις προσβολής οι άνδρες από τη Γεωργία γίνονται βίαιοι». Η ίδια στην «Espresso της Κυριακής» αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις παραπάνω πληροφορίες, ωστόσο αρκέστηκε να δηλώσει: «Ενα άγριο έγκλημα δεν μπορεί να εξακριβωθεί μόνο από τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και από τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας τόσο του θύματος όσο και του κατηγορουμένου».

Αντιφάσεις και βολές κατά της Αστυνομίας

Στο μεταξύ, εντύπωση έχουν προκαλέσει σε δικαστικούς κύκλους οι αντιφάσεις που προκύπτουν ανάμεσα στην προανακριτική ομολογία του δράστη και σε όσα ισχυρίστηκε απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας. Στην τελευταία ο καθ’ ομολογίαν του δράστης, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να αποδίδει έναν -τουλάχιστον- περίεργο ρόλο στην Αστυνομία, παρ’ ότι αποφεύγει ευθέως να επιρρίψει ευθύνες.

«Στην Αστυνομία ο διερμηνέας ήταν Ρώσος. Εγώ δεν μιλάω καλά ρώσικα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η αντίφαση που μου επισημαίνεται, ότι δηλαδή στην προανάκριση λέω πως θυμάμαι ότι βγάλαμε μαζί τα παντελόνια μας. Δεν είδα σε ποιο δωμάτιο πήγε. Εγώ έκλεισα τα μάτια μου για να ξεφύγω από την παράλογη αίσθηση του χώρου που είχα. Αναρωτιόμουν τι έχω πάθει» αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Δαβίδ Μουρτινέλι. Λίγο πιο κάτω μάλιστα συνέχισε: «Δεν ξέρω αν μπήκα σε όλα τα δωμάτια. Δεν θυμάμαι τι έκανα με το μαχαίρι. Η Αστυνομία μου είπε ότι το έπλυνα και το έβαλα στο συρτάρι. Δεν ξέρω για ποιο λόγο άρχισα να ανακατεύω τα πράγματα στο σπίτι και δεν έφυγα αμέσως, όπως με ρωτάτε... Δεν ξέρω γιατί οι αστυνομικοί έγραψαν ότι εγώ προσπάθησα να σκηνοθετήσω μια ληστεία».

H συγκλονιστική κατάθεση του «Άραβα» για τον ζεν πρεμιέ.


«Ηθελα να αυτοκτονήσω γιατί ήμουν στενοχωρημένος»

Ντροπή, ηθική απογύμνωση, εξευτελισμός... Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν τα ακριβή συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Αιγύπτιος Μαχμούτ Λουρ Εντίτ, από τους μάρτυρες-κλειδιά στην υπόθεση Σεργιανόπουλου, ο οποίος το πρωί της περασμένης Παρασκευής κατέθεσε στο δικαστήριο για τη σχέση του με τον αδικοχαμένο ηθοποιό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο «Αραβας» του Νίκου Σεργιανόπουλου (όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος χαϊδευτικά) «λύγισε» μπροστά στην έδρα, όταν κλήθηκε να αποκαλύψει προσωπικές λεπτομέρειες από τη γνωριμία του και την ερωτική ζωή με τον ηθοποιό.

«Ντρέπομαι»! Η τρεμάμενη φωνή του άντρα, που για μεγάλο διάστημα μοιραζόταν το ίδιο κρεβάτι με τον πρόωρα χαμένο ηθοποιό, άγγιξε το ακροατήριο, το οποίο στην εμφάνιση του μάρτυρα είδε έναν εξαθλιωμένο λαθρομετανάστη που θα έκανε τα πάντα για την επιβίωσή του! Ακόμη και να εκδίδεται! Οι άγνωστες λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως από τη σκιαγράφηση της «σκοτεινής» ερωτικής πλευράς του ηθοποιού καθώς προχωρούσε η ακροαματική διαδικασία ήταν ακόμη πιο σοκαριστικές. Με συχνές παύσεις και κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπρέπειά του, ο Αιγύπτιος αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που συνάντησε τον Σεργιανόπουλο στα «αμαρτωλά» στέκια της πλατείας Κουμουνδούρου, στις ερωτικές συνευρέσεις τους στο σπίτι του δεύτερου και στο πρόβλημα του πρώην εραστή του με τα ναρκωτικά. Μίλησε ακόμη για την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε με χάπια και για τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, λίγο αφότου πληροφορήθηκε την τραγική είδηση της δολοφονίας.

«Η συμπεριφορά του Νίκου δεν υπήρξε ποτέ αγενής, βίαιη ή προσβλητική» ήταν η δήλωσή του για τον χαρακτήρα τού αδικοχαμένου ηθοποιού, που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του 30χρονου Γεωργιανού Δαβίδ Μουρτινέλι. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το θύμα τον προσέβαλε και γι’ αυτό τον σκότωσε. Ομως ο μάρτυρας απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν φορές που το θύμα πάνω στον έρωτα ζητούσε πράγματα, για τα οποία δεν είχαν συμφωνήσει. Στη συνέχεια, ο Αιγύπτιος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την πρώτη συνάντησή του με τον Νίκο Σεργιανόπουλο, καθώς και τι του είπε για να τον πείσει να τον ακολουθήσει στο σπίτι του: «Την πρώτη φορά που τον συνάντησα, πήγαινα να δω έναν φίλο μου στην πλατεία Κουμουνδούρου. Εκείνη την ημέρα παραλίγο να με χτυπήσει με το αυτοκίνητο. Δεν πρέπει να ήταν πολύ καλά. Στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα και μου είπε: “Ελα μέσα”. Εγώ του απάντησα ότι δεν ήθελα, αλλά εκείνος για να με πείσει μου είπε: “Ελα. Θα καθίσουμε μαζί. Θα σου δώσω και λεφτά”. Τελικά μπήκα και πήγαμε στο σπίτι του. Στην αρχή φοβόμουν, αλλά όταν διαπίστωσα ότι ήταν καλός “προχώρησα” μαζί του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει με τους ισχυρισμούς του ότι βρέθηκε τυχαία στην περιοχή και ότι ποτέ πριν δεν είχε ερωτικές σχέσεις με άντρες έναντι αμοιβής.

Επίσης, ανέφερε ότι πριν και μετά τις ερωτικές συνευρέσεις τους το θύμα έπαιρνε κοκαΐνη και πρόσφερε και σε εκείνον, ασχέτως αν τις περισσότερες φορές αρνιόταν. «Μετά τη χρήση η συμπεριφορά του διέφερε. Γελούσε...» είπε συμπληρώνοντας πως την κοκαΐνη πολλές φορές ο ηθοποιός την άφηνε πάνω στο τραπέζι. Η αφύσικη σχέση τους συνεχίστηκε για καιρό. Κάθε φορά που ο Νίκος Σεργιανόπουλος ήθελε να τον δει, του τηλεφωνούσε στο κινητό. Στη συνέχεια ο αλλοδαπός τον επισκεπτόταν στο σπίτι ή στο σκάφος του. Οι ερωτικές συνευρέσεις τους διαρκούσαν μιάμιση με δύο ώρες και για τις «υπηρεσίες» του ο Σεργιανόπουλος του έδινε συνήθως 70 ευρώ και χρήματα για το ταξί -εκτός από τις φορές που δεν τον πλήρωνε, γιατί -όπως είπε ο μάρτυρας- δεν είχε... ψιλά! «Επίσης, μου έδινε και παντελόνια, πουκάμισα, φαγητό» συμπλήρωσε.

Κάποιες φορές του έδωσε χρήματα για να αγοράσει από το φαρμακείο χάπια που βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία, ενώ έκπληξη προκάλεσε η παραδοχή του ότι προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρώην εραστή του. «Ηθελα να αυτοκτονήσω γιατί ήμουν στενοχωρημένος» είπε εμφανώς αναστατωμένος ο μάρτυρας.

Πηγή:madata.gr

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails