Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ο Branford Marsalis στην Αθήνα στις 3 Νοεμβρίου.


Μια μεγάλη μουσική προσωπικότητα της σύγχρονης εποχής και της τζαζ, ο Branford Marsalis, πολυβραβευμένος με τρία Grammy συνθέτης και σαξοφωνίστας, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην Αθήνα για να δώσει μία μοναδική συναυλία με το κουαρτέτο του στο θέατρο Παλλάς την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.



Τη μουσική του Branford, του μεγαλύτερου των αδελφών Marsalis, διακρίνει εκτός από τη μοναδική δεξιοτεχνία η ευρηματικότητα, η ποιότητα και η δυνατότητα να διεισδύει με ευκολία σε όλα τα είδη μουσικής έκφρασης. Πολλοί πιστεύουν ότι μουσικά θεωρείται ένας από τους κοινωνούς της κληρονομιάς του John Coltrane και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Γεννημένος το 1960 στη Ν. Ορλεάνη, στην πόλη όπου όλοι λένε ότι γεννήθηκε η τζαζ, ο Branford ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία του παίζοντας στο πλευρό του Art Blakey άλτο και βαρύτονο σαξόφωνο και συνέχισε με την μπάντα του Lionel Hampton και του Clarke Terry. Από τα τέλη του ΄81 βρέθηκε με τον επίσης διάσημο αδελφό του Wynton στην περιοδεία του Herbie Hancock στην Ιαπωνία. Αυτή η συνεργασία χάραξε το δρόμο για τη δημιουργία του Wynton Marsalis quintet, όπου ο Branford επικεντρώθηκε στο σοπράνο και το τενόρο σαξόφωνο. Για τέσσερα χρόνια έπαιξε με τον αδελφό του, αλλά ο πρώτος του προσωπικός δίσκος το ’85 άνοιξε οριστικά το δρόμο στο να ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο του ως μια ολοκληρωμένη μουσική ιδιοφυΐα. Αυτό το ταλέντο τράβηξε το ενδιαφέρον του Miles Davis και αργότερα του Dizzy Gillespie και του Sonny Rollins με τους οποίους συνεργάστηκε. Πρωτοπόρος σε όλα, ο Branford το ’94 δημιούργησε το Buckshot LeFonque, ένα project που ενσωμάτωνε για πρώτη φορά στην τζαζ το hip-hop, τη rock και παρουσιαζόταν με DJ στη σκηνή.

Η μακροχρόνια συνεργασία του με τον Sting, βέβαια, είναι εκείνη που τον καθιέρωσε παγκοσμίως και σε κοινό εκτός της τζαζ σκηνής. Όμως, ο Marsalis δεν έμεινε στις δάφνες αυτές. Το ενδιαφέρον του για την κλασική και τη σύγχρονη μουσική τον οδήγησε να συνεργαστεί ως σολίστ με διάσημες ορχήστρες, όπως του Detroit, του Chicago, του Dusseldorf, ενώ πρόσφατα με την Philarmonia Brasileira παρουσίασε τη μουσική του Villa Lobos. Με το διάσημο κουαρτέτο του αλλά και άλλους μουσικούς έχει κάνει 26 προσωπικά άλμπουμ, ενώ έχει συμμετάσχει ή έχει υπογράψει την παραγωγή δεκάδων άλλων, παίζοντας στις σπουδαιότερες αίθουσες του κόσμου.

Τιμές εισιτηρίων: 40,50,55, 60, 65, 70 ευρώ.


Δώρα Αμαραντίδου

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails