Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΑΠΕΤΑΞΑΤΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Υπαναχώρησε η Ντόρα υπό την πίεση της βάσης.




Σε συμβιβασμό με υπαναχώρηση της Ντόρας και συμφωνία του Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. για μερικές εβδομάδες πέραν της 7ης Νοεμβρίου, μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος από τη βάση του κόμματος, φαίνεται ότι κατέληξαν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

«Εξετάζονται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του καταστατικού, προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος» δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δ. Σιούφας χθες το βράδυ. «Η πρωτοβουλία και η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθούν μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, την προσεχή Πέμπτη 15/10 και ώρα 20.00 το βράδυ».

Αρμόδιες κομματικές πηγές δήλωσαν στην «Ε» ότι «όλα βαίνουν καλώς, δεν υπάρχει καμιά ρήξη, ούτε αδιέξοδο». Σύμφωνα με άλλες πηγές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη (το παραδέχτηκε και η ίδια στο «Μέγκα») και του Δ. Σιούφα. Του ζητήθηκε να μείνει και το αποδέχτηκε.

Το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί είναι ότι με την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου θα κατατεθεί τροπολογία για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση σε 3-4 εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιωτικές εταιρείες ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους στη Ρηγίλλης για να οργανώσουν αδιάβλητες on line εσωκομματικές εκλογές με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών βλέποντας ότι αποξενωνόταν από τη βάση της Ν.Δ., που ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για ανοιχτές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα κέρδιζαν έδαφος οι αντίπαλοί της στην κούρσα διαδοχής Αβραμόπουλος και Σαμαράς που από την πρώτη στιγμή τάχτηκαν υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας.

Κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό στη Ρηγίλλης μετά την υπαναχώρηση της Ντόρας και την -τηλεφωνική- σύμφωνη γνώμη Καραμανλή. Στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας πήρε αποστάσεις και από τη φιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη όπως και από την απόφαση Καραμανλή για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο που αποδείχτηκαν καταστροφικές.

«Εάν ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Καραμανλής, αλλάξει γνώμη και παραμείνει για ένα-ενάμιση μήνα ακόμη και δρομολογήσει ο ίδιος αλλαγή καταστατικού, θα μπορούσε αυτή η αλλαγή του καταστατικού με την παρουσία του κ. Καραμανλή και την αντιπολιτευτική δράση της Ν.Δ. εξασφαλισμένη, να πάει στη βάση» είπε (στον «realfm») χθες το πρωί. «Διότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο» συνέχισε. «Αυτό γίνεται. Και είναι εφικτό. Απλώς προϋποθέτει ότι ο κ. Καραμανλής -εγώ του έκανα έκκληση να το κάνει, να μείνει- θα μείνει και θα διασφαλίσει αυτή τη διαδικασία. Οπότε όλα καλά».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν δίστασε να «αποκηρύξει» και τον πατέρα της Κώστα Μητσοτάκη προκειμένου να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερη, όπως της προσάπτουν τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να κάνει άνοιγμα προς τον ΛΑΟΣ. Δήλωσε ότι είναι «κατ' εξοχήν οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού» και ότι διαφωνούσε με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που παραδέχτηκε ότι ακολουθούσε το '90-'93 ο Μητσοτάκης. «Διαφωνούσα από τότε» είπε. «Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ υπουργός Πολιτισμού ήμουν. Πώς να το κάνουμε; Οση προσπάθεια κι αν γίνεται, είτε με την οικογενειακή ευθύνη, η οποία κι αυτή βλέπουμε πως είναι της μόδας, είτε για πολιτικές πράξεις του 1950, '60, '30 ξέρω εγώ, είτε για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι κρίνονται για τη δική τους πολιτική πορεία. Γι' αυτή την πολιτική πορεία για την οποία εγώ είμαι υπερήφανη και η οποία βασίστηκε πάντα και μόνο στη βάση αυτής της μεγάλης παράταξης».

Ουδέποτε όμως η κ. Μπακογιάννη είχε εκφράσει τη διαφωνία της. Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στο πλευρό του πατέρα της και στη συνέχεια υπουργός Πολιτισμού. Η τρόικα Σταύρος Δήμας, Μιλτιάδης Εβερτ και Αθανάσιος Κανελλόπουλος ήταν εκείνη που πήρε θέση απέναντι στις νεοφιλεύθερες πολιτικές α λα Θάτσερ, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Μάνος κατ' εντολήν Μητσοτάκη, προκειμένου να περισώσει τα έσοδα που κατέρρεαν και να ενεργοποιήσει τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό που είχε αδρανοποιηθεί. Εν μιά νυκτί -και μάλιστα παραμονή Δεκαπενταύγουστου- είχε αυξήσει και το φόρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας αντάρτικο της τρόικας και των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της κ. Μπακογιάννη.

Επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από την απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ το κλίμα ήταν αρνητικό για τη Ν.Δ. Είχε κατηγορηθεί ότι συμβούλευσε τον Καραμανλή να τις κάνει και της καταλογίζουν ευθύνες για την ταπεινωτική ήττα. «Αν μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για κάτι, είναι ότι συμπαρατάχτηκα με τον Κώστα Καραμανλή, χωρίς ποτέ να αμφισβητήσω το δικαίωμά του να αποφασίζει» είπε. «Σε αυτή την κατηγορία ναι, είμαι ανοιχτή. Αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή».

Χριστίνα Κοραή

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails