Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Η Google χαρτογραφεί την πορεία της γρίπης των χοίρων

Νέα υπηρεσία στο Διαδίκτυο επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν αν, πότε και πού απειλούνται από τη νέα γρίπη.

Ο WHO/OMS (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) για τις ΗΠΑ και το ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) για την Ε.Ε. αποτελούν αναμφίβολα τους πιο έγκυρους επίσημους φορείς πληροφόρησης σχετικά με τη δυναμική διάδοσης της νέας γρίπης.

Στο παιχνίδι όμως της πιο έγκαιρης και ταχύτερης ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί δισεκατομμύρια ανθρώπους σ' ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχουν ενεργά, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, και οι νέες τεχνολογίες, όπως οι μηχανές αναζήτησης διαδικτυακής πληροφόρησης και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Ετσι, η Google, η οποία έχει ήδη επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον τομέα της υγείας, ενεργοποιώντας τη δωρεάν υπηρεσία «Google Health», παρέχει τώρα μέσω της ιστοσελίδας της www.google.org/flutrends μια λεπτομερή γεωγραφική απεικόνιση της εξάπλωσης της νόσου, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς.

Πρόκειται για έναν παγκόσμιο χάρτη πάνω στον οποίο απεικονίζεται, μέχρι στιγμής, η πορεία της νόσου σε δεκαοκτώ χώρες, πολλές εκ των οποίων ευρωπαϊκές (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ακόμη σε αυτές): Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία. Στον χάρτη οι χώρες χρωματίζονται με διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με την εκτιμώμενη εξάπλωση της νόσου: έντονη, υψηλή, μέτρια, χαμηλή ή ελάχιστη.

Η υπηρεσία εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, όταν η Google διαπίστωσε ότι στις ΗΠΑ υπήρχε μεγάλη συνάφεια ανάμεσα στον αριθμό των ατόμων που ανέτρεχαν στο Διαδίκτυο για να αναζητήσουν πληροφορίες για τη νέα γρίπη και στον αριθμό των ατόμων που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμφάνιζαν τα συμπτώματα της ασθένειας. Η ιδέα στην οποία βασίστηκαν οι ειδικοί της Google ήταν απλή: Οι χρήστες του Διαδικτύου που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα δεν πηγαίνουν αμέσως στον γιατρό αλλά πρώτα αναζητούν πληροφορίες για την ασθένεια στο Διαδίκτυο.

Το Google Flutrends δίνει μια κατά προσέγγιση εικόνα της εξάπλωσης της νόσου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη (αθροιστικά) τα ερωτήματα αναζητήσεων των χρηστών με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στο Διαδίκτυο και συγκρίνοντας κατόπιν τις εκτιμήσεις αναζήτησης με ένα ιστορικό βασικό επίπεδο της δράσης της γρίπης για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί να προσφέρει δωρεάν ένα εργαλείο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το χρησιμοποιεί να έχει άμεση εποπτεία της δυναμικής της νόσου και μάλιστα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου γίνεται εμφανής αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι τα παραδοσιακά συστήματα παρακολούθησης της εξάπλωσης της νόσου, που βασίζονται κυρίως στις κλινικές παρατηρήσεις γιατρών και άλλων επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, χρειάζονται έως και δύο εβδομάδες μέχρι να συλλέξουν τα δεδομένα, να τα επεξεργαστούν και να τα δημοσιοποιήσουν.

Στόχος πάντως του Flutrends, όπως υπογράμμισε ο Yossi Matias, ειδικός της Google, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, με αφορμή την επέκταση του Flutrends σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι να υποκαταστήσει τις μεθόδους παρακολούθησης της πορείας της νόσου που χρησιμοποιούν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας, αλλά να δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό εργαλείο που ενδέχεται να αποδειχθεί χρήσιμο τόσο για το κοινό όσο και για τις υγειονομικές αρχές στον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Ιδιαίτερα πολύτιμη, όσον αφορά την άμεση, ενημερωμένη και «εν κινήσει» πληροφόρηση σχετικά με οτιδήποτε νέο αφορά τον ιό Η1Ν1, αποδεικνύεται και η συμβολή των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), όπως το iphone της Apple ή το BlackBerry.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails