Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ερχονται νέοι φόροι

Φορολογική επέλαση σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα τώρα. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ έφτασε στα 6,6 δισ. ευρώ. Εξετάζονται κίνητρα για προκαταβολική πληρωμή του ΦΜΑΠ. Αλλαγή του συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων   

Επέλαση με νέους φόρους σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης κ.λπ. σάλπισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας το κεφάλαιο του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε τον Μάρτιο να ψηφιστεί ο νέος φορολογικός νόμος που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στη φορολογία κεφαλαίου (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών).
 
Στοιχεία
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το όργιο της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο η φοροδιαφυγή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% του ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ των 25 είναι 12%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πολλές από τις αλλαγές, μεταξύ των οποίων η φορολόγηση των μερισμάτων και ο λογιστικός υπολογισμός των κερδών ελεύθερων επαγγελματιών, να ισχύσουν αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2009, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα, ενώ κράτησε για ακόμα μία φορά κλειστά τα χαρτιά του για το ποια εισοδήματα θεωρεί χαμηλά και μεσαία, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν οι επιβαρύνσεις θα αφορούν εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ ή αν το κρίσιμο όριο θα είναι χαμηλότερα.

Με εξαίρεση την αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα, που έχει ενσωματωθεί ήδη στον νέο προϋπολογισμό, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο φόρος στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η φορολογία σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ και κάποια στιγμή θα πρέπει να συγκλίνει με τα ελάχιστα προβλεπόμενα από την ΕΕ.

«Μπαλάκι»
 
Το μπαλάκι στους κοινωνικούς εταίρους πέταξε ο υπουργός και για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (που θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 30% για να πλησιάσουν τις αγοραίες), ενώ υπαινίχτηκε αλλαγή του συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων εν όψει της επαναφοράς του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της φορολογίας γονικών παροχών και κληρονομιών.

Ενα άλλο θέμα που έθεσε ο υπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, είναι η προείσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με τιτλοποίηση της εις το διηνεκές υποχρέωσης συγκεκριμένων μεγαλοϊδιοκτητών ύστερα από σύμβαση που θα συνάψουν με το υπουργείο Οικονομικών επί τη βάσει κάποιων κινήτρων.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ
Ξεκινά την Τρίτη ο διάλογος

Με τη δέσμευση ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα επιβαρυνθούν από τις αλλαγές και ότι τους περισσότερους φόρους θα τους πληρώσουν οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα και μεγάλες περιουσίες, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε, ουσιαστικά χθες, τον κοινωνικό διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση των συντονιστών του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα θα αρχίσει και η δημόσια διαβούλευση, με ανάρτηση στο Διαδίκτυο των κυβερνητικών κατευθύνσεων, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Οπως είπε ο υπουργός, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και στις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

* Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις.
    

* Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
 

* Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών.
 

* Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων.
 

* Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.
 

* Σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων.
 

* Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

Οι επιχειρήσεις
 
Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε τις εξής:

* Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών.
 

* Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.

Ειδικά για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, οι κατευθύνσεις είναι η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε, καθώς και η εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ αντί ΕΤΑΚ).

Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:

* Ελεγχος του «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
 
* Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
 

* Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.
 

* Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στοιχεία - σοκ για τα εισοδήματα που δηλώνουμε.
«Σαφάρι» για τους φοροφυγάδες

Στοιχεία-σοκ για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι Ελληνες φορολογούμενοι παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγκαινιάζοντας την έναρξη του κοινωνικού διάλογου για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την έξαρση της φοροδιαφυγής, κυρίως στον χώρο των επαγγελματιών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας», ενώ τα έσοδα που χάνει το δημόσιο κάθε χρόνο μόνο από τον ΦΠΑ φθάνουν τα 6,6 (!) δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου η «αιμορραγία» αυτή οφείλεται εν μέρει και στις φοροεκπτώσεις και χαριστικές απαλλαγές, τις οποίες σχεδιάζει να καταργήσει η κυβέρνηση.

Οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Από 3,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2000 εκτοξεύτηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2006.

Πιο αναλυτικά, η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2008 (εισοδήματα 2007) δείχνουν τα εξής:

1. Εννιά στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν στην εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ.

2. Το 65,27% των φορολογουμένων ή 5.382.329 άτομα σε σύνολο 8.246.361 δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο το μηνιαίο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

3. Σχεδόν 3 στους 10 φορολογούμενους ή 2.382.753 άτομα εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

4. Μόνο το 5,8% των φορολογουμένων (481.279 φυσικά πρόσωπα) δηλώνουν ότι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Μόλις 18.700 άτομα εμφανίζονται να έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο.

5. Επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τραγουδιστές κ.ά.) εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.500 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις 875 ευρώ τον μήνα και δεν πληρώνουν στην εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματά τους.

Πλουσιότεροι όλων των Ελλήνων είναι οι μισθωτοί και ακολουθούν οι συνταξιούχοι, καθώς δηλώνουν τα μεγαλύτερα κατά μέσο όρο εισοδήματα. Συγκεκριμένα:
 
* Το μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 14.437 ευρώ.
 

* Οι συνταξιούχοι δηλώνουν κατά μέσο όρο 11.873 ευρώ τον χρόνο.
 

* Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι εμποροβιοτέχνες με 10.440 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα.
 

* Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μέσο ετήσιο εισόδημα 9.057 ευρώ, δηλαδή αρκετά κάτω από το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
 

* Οι εισοδηματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.911 ευρώ.
 

* Στην τελευταία θέση βρίσκονται οι αγρότες με μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 2.455 ευρώ.

Τέλος, υπάρχουν και 65 Ελληνες Κροίσοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ ο καθένας!

Συζήτηση στη βουλή
Την Τετάρτη ψηφίζεται ο προϋπολογισμός

Την Τετάρτη τα μεσάνυχτα, με ονομαστική ψηφοφορία, θα ψηφισθεί ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου, η συζήτηση του οποίου αρχίζει απόψε στη Βουλή. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην τελευταία μέρα συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας προγραμματίζουν να μιλήσουν όλοι οι αρχηγοί.

Πέρα από αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του προϋπολογισμού που συζητείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία της χώρας περίοδο, θα δοθεί η ευκαιρία στον Α. Σαμαρά να πραγματοποιήσει την πρώτη του ομιλία ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και να γνωστοποιήσει τις οικονομικές προτάσεις του κόμματός του. Θα πάρουμε επίσης μία πρώτη γεύση του τρόπου με τον οποίο η ΝΔ θα ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση υπό τη νέα της ηγεσία.

Πρώτη, επίσης, εμφάνιση στη Βουλή θα είναι και για τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης, που θα εξειδικεύσουν τις προτεραιότητες των υπουργείων τους για τη νέα χρονιά.

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ


Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails