Ίσως και να ξεπερνούν τις 80.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως γυναίκες που βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από την υπηρεσία τους, με το φόβο μην αυξηθούν ακαριαία και χωρίς μεταβατική περίοδο, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση Λοβέρδου - Παπακωνσταντίνου - ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει ότι δεν θα θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και ότι οι όποιες διαδικασίες εξίσωσης των ορίων θα "τρέξουν" σταδιακά από το 2013, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί πιθανής άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθεί μεταβατικό στάδιο εφαρμογής της απόφασης.
Προηγουμένως η ΑΔΕΔΥ είχε προειδοποιήσει ότι η τυχόν καλλιέργεια κλίματος πανικού θα οδηγήσει στην "έξοδο" ίσως και 80.000 υπαλλήλους, κυρίως γυναίκες. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε, πως η κυβέρνηση "έχει αναλάβει ρητή δέσμευση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης" και "δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα χρηματοδότησης των δύο ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου" (Ταμείο Πρόνοιας και ΟΠΑΔ) που απειλούνται άμεσα με οικονομική κατάρρευση.
Παράλληλα, άνοιξε ένα μικρό παράθυρο, επαναδιαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. για την απόφαση του ΔΕΚ, αφού η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδέχθηκε να αναλάβει η ΑΔΕΔΥ τη διατύπωση σχετικής διάταξης που θα διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο είτε άμεσης είτε σταδιακής εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013.
Όπως διαφάνηκε πάντως, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, εξετάζει ως πιο πιθανό, το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλιστικού ταμείου για τους δημόσιους υπαλλήλους (ή ένταξής τους στο μελλοντικό ταμείο μισθωτών), χωρίς όμως να συνδέει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε με τη χρηματοδότησή του, αλλά ούτε και με την απόδοση αποθεματικών.
Παρά τις διαβουλεύσεις βέβαια, αυτό που ισχύει είναι η κυβερνητική δέσμευση προς τις Βρυξέλλες για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση την καταδικαστική απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όπως επανεπιβεβαιώθηκε χθες, η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τις Βρυξέλλες την άμεση εξομοίωση ανδρών και γυναικών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, έως και 17 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη υπάρχει σχέδιο, βάσει του οποίου η εξίσωση θα είναι σταδιακή, από το 2013, ο βηματισμός θα αφορά στην αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα χρόνο, κάθε έτος, έως ότου όλες οι γυναίκες στο δημόσιο, ακόμη κι αυτές που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, να συνταξιοδοτηθούν, στο 65ο έτος της ηλικίας τους.
Αναλυτικά, οι αλλαγές θα αφορούν:
Γυναίκες που προσελήφθησαν στο δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά από τα 5 και φτάνει τα 17 χρόνια. Για παράδειγμα, γυναίκα που ασφαλίστηκε μεταξύ 1983 και 1992, με το ισχύον καθεστώς, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 60, με 15 έτη ασφάλισης. Με τις αλλαγές, το όριο σταδιακά θα φθάσει τα 65. Μητέρες με ανήλικα παιδιά, που σήμερα, στα 50 τους, με 25 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον αλλάξει ο Κώδικας, θα πρέπει να συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, γυναίκες με 3 παιδιά, μπορούσαν μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγές, για να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο, θα πρέπει να συμπληρώσει 37 έτη υπηρεσίας. Βέβαια, οι συγκεκριμένες γυναίκες, μπορούν να λάβουν και μειωμένη σύνταξη, με 25ετία, στα 55 τους. Στην περίπτωση που τα όρια εξισωθούν, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Εφόσον οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για τις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μείωση της σύνταξης για κάθε χρόνο που κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα βγαίνει νωρίτερα στη σύνταξη, θα χάνει 6% από τη σύνταξή του.
Οι μητέρες ανηλίκων αλλά και οι γυναίκες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κυμαίνεται από 6 έως και 10 χρόνια. Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκων, για πλήρη σύνταξη, με 20 χρόνια υπηρεσίας, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 55, ενώ με την εξίσωση θα πρέπει να περιμένει 10 χρόνια (65ο έτος). Στην περίπτωση μειωμένης σύνταξη, οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, με 20 χρόνια ασφάλισης, στα 50 έτη και με τις αλλαγές αυτό θα πάει στα 60. Οι μητέρες με 3 και περισσότερα ενήλικα παιδιά, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, με 20 χρόνια υπηρεσίας, από τα 59 (με τρία παιδιά) έως και τα 55 (με 5 ενήλικα παιδιά). Με τις αλλαγές, το όριο ηλικίας θα πάει στα 65.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές και για τους άνδρες ασφαλισμένους στο δημόσιο, μεταξύ 1983-1992, καθώς τεθεί όριο ηλικίας το 60ο με 35 έτη ασφάλισης.
Ρούλα Σαλούρου
Πηγή
Με θάρρος