Τουλάχιστον τρεις επώνυμοι, με ονόματα βαριά σαν ιστορία, φλερτάρουν αυτή τη στιγμή με φρεσκοβαμμένα κελιά του Κορυδαλλού, ενώ με άκρα μυστικότητα οι διωκτικές υπηρεσίες εξετάζουν καταγγελία για διάπραξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και πρώην υπουργός.
Δύο από τους τρεις επώνυμους που κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα, ενώ ο τρίτος είναι πασίγνωστος επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος.
Από την περιφέρεια έρχεται και η υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα και κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για την αναζήτηση των ιχνών των φυσικών προσώπων που φέρονται να έστησαν την κομπίνα, μέσα από το τείχος των offshore εταιρειών που έχουν στηθεί για να καλύψουν τα ίχνη τους, καθώς αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία η αποκάλυψη των εμπλεκομένων θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.
Η επιστράτευση του σχεδίου Κορυδαλλός από την κυβέρνηση με προφυλάκιση επώνυμων φοροφυγάδων αυτονόητα αποσκοπεί στο να μετριάσει τις αντιδράσεις από την εισοδηματική, φορολογική και ασφαλιστική λεηλασία που εξαπολύθηκε στην αρχή της εβδομάδας κυρίως κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών κλιμακίων, αλλά και για να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της πολιτείας απέναντι στη φοροδιαφυγή.
Η αλλαγή στάσης της πολιτείας απέναντι στη φοροδιαφυγή θα σηματοδοτηθεί τις επόμενες ημέρες και με τη θέσπιση διαδικασίας-εξπρές για την είσπραξη των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, όπως υπαινίχτηκε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οπως είπε ο υπουργός, «συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων με τη δυνατότητα της ΥΠΕΕ να επιβάλλει επιτόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα».
Το σχέδιο
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το σχέδιο για διαδικασίες - εξπρές στην είσπραξη των φορολογικών προστίμων θα είναι κάτι ανάλογο με το σύστημα πληρωμής των κλήσεων της Τροχαίας.
Συγκεκριμένα, για μία σειρά παραβάσεις, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων, η μη επίδειξη βιβλίων κ.λπ., ο υπάλληλος της ΥΠΕΕ θα επιδίδει επιτόπου την έκθεση ελέγχου και θα προσδιορίζει με αντικειμενικά κριτήρια το ύψος του προστίμου.
Ο παραβάτης θα έχει προθεσμία 15-30 ημερών να πληρώσει το 1/3 του προστίμου, διαφορετικά ολόκληρο το πρόστιμο θα βεβαιώνεται σε βάρος του και θα κινούνται αμέσως οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης του προστίμου.
Με τον τρόπο αυτόν παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα και που σε πολλές περιπτώσεις ακυρώνουν τη δουλειά της ΥΠΕΕ.
Για γιατρούς - δικηγόρους
Αλλαγές στην έκδοση αποδείξεων
Αλλάζει ριζικά το καθεστώς για την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους, δραστηριότητες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστικό της έκτασης της φοροδιαφυγής στον χώρο των δικηγόρων είναι το γεγονός ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με βάση τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων στο 75% αυτών που ελέγχθηκαν, δεν είχε εκδοθεί απόδειξη για την αμοιβή δικηγόρου που αναφέρεται στα συμβόλαια, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν ακόμα εισπραχτεί τα ποσά αυτά. Για να σταματήσει αυτή η φάμπρικα προωθείται η λύση της έκδοσης απόδειξης αμέσως με την παροχή της υπηρεσίας (ιατρικής, νομικής), ανεξάρτητα από το πότε και αν θα καταβληθεί η αμοιβή.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Με θάρρος