Σκληρή «μάχη» για να αποφύγει το πικρό ποτήρι του «Σχεδίου Β» Γαλλίας και Γερμανίας για την Ελλάδα δίνει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να ξαναγραφεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από… ξένα χέρια και να ενσωματώνει προβλέψεις για τη μείωση του ελλείμματος, που θα κάνουν κάθε άλλο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της μεταπολεμικής περιόδου να θυμίζει… παιδικό πάρτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το «Σχέδιο Β» θα υποχρεώνει την Ελλάδα να προχωρήσει σε δραματικές εξοικονομήσεις μέχρι το τέλος του 2012, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κατά 12 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν κατά 29 δισ. ευρώ! Αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να προσθέσει άλλη μία μονάδα του ΑΕΠ ετησίως (περίπου 2,4 δισ. ευρώ) στα «βαριά» μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, με προοπτική να υποχωρήσει το έλλειμμα περίπου κατά 9 μονάδες μέχρι το τέλος του 2012. Δηλαδή, το ήδη «βαρύ» Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνει… ασήκωτο, οδηγώντας την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία στα όρια των αντοχών τους. Για να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο σταθεροποίησης θα χρειασθεί να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα σκληρά μέτρα, πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά:
1. Στο σκέλος των δαπανών εξετάζεται η επί τριετία περικοπή του επιδόματος αδείας και του δώρου Πάσχα στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή η μη καταβολή του λεγόμενου «14ου μισθού». Με τις περικοπές που ήδη έχουν ανακοινωθεί, η συνολική μείωση αποδοχών στο Δημόσιο θα ξεπεράσει στην περίπτωση αυτή ίσως και το 17%.
2. Στο σκέλος των εσόδων επανέρχεται το σενάριο της καθιέρωσης ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, που οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή κατά 6% για όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή του 9%. Ο συνδυασμός των σκληρών μέτρων οδηγεί σε μια μείωση εισοδημάτων της τάξεως του 20%, δηλαδή σε μια βαριά «εσωτερική υποτίμηση», αφού στην εποχή του ευρώ δεν είναι διαθέσιμη η δυνατότητα υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.
Η επιβολή του ακόμη σκληρότερου δημοσιονομικού σεναρίου δεν είναι ακόμη βέβαιη και θα εξαρτηθεί από αρκετές παραμέτρους, για τις οποίες το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τις επόμενες ημέρες:
Γαλλία και Γερμανία δεσμεύθηκαν ουσιαστικά ότι θα παρέμβουν στην αγορά, μέσω κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων, υπέρ των ελληνικών ομολόγων, σε περίπτωση που συνεχισθούν οι άγριες πιέσεις της αγοράς. Στο συμβούλιο Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς στην παρούσα φάση η γαλλογερμανική ηγεσία θέλει να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό η πολιτική της δέσμευση πείθει τις αγορές και αποτρέπει τις επιθέσεις. Προς το παρόν, οι πρώτες ενδείξεις από τις αντιδράσεις της Παρασκευής (αύξηση του spread κοντά στις 300 μονάδες βάσης) πείθουν ότι οι αγορές δεν θεωρούν απολύτως επαρκή την πολιτική στήριξη χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ταυτόχρονα όμως αποφεύγουν και τις ακρότητες, υπό τον φόβο μιας παρέμβασης που θα «έκαιγε δάχτυλα κερδοσκόπων», όπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Αν αποδειχθεί ότι οι «εγγυήσεις» αυτές δεν είναι επαρκείς, αυτό θα είναι η πρώτη ένδειξη που θα οδηγεί στην εξέταση του «Σχεδίου Β», δηλαδή θα πρέπει πλέον Γαλλία και Γερμανία να συντονίσουν τις τράπεζές τους, για να στηρίξουν εμπράκτως τα ελληνικά ομόλογα, είτε στη δευτερογενή αγορά, είτε στις δημοπρασίες που θα διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες τού α' εξαμήνου. Αυτή η βοήθεια, όμως, δεν θα δοθεί χωρίς ανταλλάγματα, καθώς Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να αποδείξουν στις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης και στις αγορές ότι στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχουν «δωρεάν γεύματα». Σημαντικό ρόλο θα παίξουν στη νέα διαπραγμάτευση δύο επιπλέον στοιχεία:
Η Eurostat θα οριστικοποιήσει τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2009 (το 12,7% μόνο επί της αρχής έχει γίνει δεκτό και μένουν αρκετοί έλεγχοι ακόμη για να επιβεβαιωθεί). Αν οι έλεγχοι δείξουν ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει, παρότι αυτή την εβδομάδα το διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι αναγκαία η προσαρμογή του ΠΣΑ προς το σκληρότερο. Επιπλέον έχει ιδιαίτερη σημασία η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010 το πρώτο τρίμηνο: Τον Ιανουάριο το έλλειμμα μειώθηκε κατά 39%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αυτή η καλή πορεία θα πρέπει να συνεχισθεί απαρέγκλιτα και τους επόμενους μήνες.
Στην πραγματικότητα, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η πολιτική στήριξη που εξασφαλίσθηκε την Πέμπτη από το Συμβούλιο Κορυφής είναι μόνο η αρχή μιας κούρσας ταχύτητας της κυβέρνησης: Το πρώτο στραβοπάτημα θα οδηγήσει τη χώρα στην περιπέτεια μιας διεθνούς κηδεμονίας, με την επιβολή μέτρων που μόνο σε χώρες του Τρίτου Κόσμου που «έπεσαν στην αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν επιβληθεί…
Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Με θάρρος