Mία σύσταση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προτροπή για...εθελουσία έξοδο από την ευρωζώνη μπορεί να θεωρηθεί μία αποστροφή των δηλώσεων του προέδρου της Ρωσίας Ν.Μεντβέντεφ προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: «Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του πρότεινα να στραφεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να συμβεί όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη και φαίνεται ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πιό εύκολα θα λυθούν τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα εκτός αυτής. Μια άποψη που κερδίζει διαρκώς οπαδούς στην Ελλάδα, ειδικά όταν ληφθόύν υπ'όψιν οι ... λαθροχειρίες που έγιναν για να εισέλθουμε στην ευρωζώνη προς όφελος των τραπεζών και μόνο.
Πάντως οι κυβερνητικοί αρμόδιοι γενικά ήταν ικανοποιημένοι από την πορεία των συνομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου με την ρωσική ηγεσία. Μακριά από τις προεκλογές κορώνες για "αναθεώρηση της σύμβασης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης", υποστηρικτές με ... «πάθος» του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, με «καλά νέα» για το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ BMP-3HEL, η ελληνική αποστολή πήγε στη Μόσχα με ένα πρόσωπο τελείως διαφορετικό από αυτό που αρχικά είχε δοκιμάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Οι συνομιλίες στα ενεργειακά του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, έθεσαν ένα «σφιχτό» χρονικό πλαίσιο υλοποίησης των συμφωνιών για τους αγωγούς.
Η Μόσχα, μάλιστα, αναγνώρισε την συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού, για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός 6 μηνών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως, με ευθύνη της Αθήνας, θα υπάρξει συντονισμός Ελλάδας-Ρωσίας προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας, ώστε να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις της Σόφιας για το έργο. Αυτό σημαίνει και ενδοκοινοτική πίεση προς την Βουλγαρία.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Γ. Παπανδρέου εξασφάλισε την διασφάλιση της ροής ποσοτήτων πετρελαίου από την ρωσική πλευρά, κάτι που άλλωστε έχει επισημάνει ήδη από τον Μάιο του ’09 η κατασκευάστρια εταιρία του έργου Trans Balkan Pipeline, στο πλαίσιο της συμφωνία διαμετακόμισης (draft transportation agreement) που είχε αποστείλει στην Μόσχα.
Η ρωσική πλευρά φέρεται να επεσήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η προ μηνών ληφθείσα απόφαση για τον διπλασιασμό των ποσοτήτων πετρελαίου που θα ρέουν από την Kασπία προς την Μαύρη Θάλασσα, μέσω του αγωγού CPC.
Επίσης οι Ρώσοι έθεσαν θέμα αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αγωγό, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως έργο εθνικής προτεραιότητας προκειμένου να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις (για απαλλοτριώσεις και φορολογικά θέματα κλπ)
Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο το οποίο τις επόμενες μέρες θα σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή.
Σε σχέση, δε, με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή της σύμβασης του καταστατικού της κοινής εταιρίας (Ελλαδας-Ρωσίας), την ελληνική πλευρά να ζητεί να υπογραφεί η σύμβαση σε ένα υψηλό βαθμό εκπροσώπησης, ώστε να υπάρξει ένας ιδιαίτερος συμβολισμός! Πως αλλάζουν οι καιροί!
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση στο ανοικτό γεύμα παρουσία των Πρωθυπουργών και των συναρμόδιων Υπουργών, ο Ρώσος Υπ. Ενέργειας έθεσε και το ζήτημα να στηρίξει η Ελλάδα την ένταξη του έργου στα Ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (όπως ο ITGI που δεν φαίνεται να υλοποιείται τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον).
Ο Έλληνας υφυπουργός Γ.Μανιάτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά αυτή την προοπτική και σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη που μετέχουν στο έργο (Ιταλία- Γαλλία- Σλοβενία- Βουλγαρία) θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως προς την ανανέωση, τέλος, της διακρατικής σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, η Μόσχα εξέφρασε εκ νέου την θετική της διάθεση.
Πηγή: defencenet.gr
Με θάρρος