Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Χιλή: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ,ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ενώ δήλωσε ότι μόνον στην περιοχή Μαουλέ της νότιας Χιλής σκοτώθηκαν περισσότεροι από 85 άνθρωποι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. "Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό ", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εντμούντο Περές Γιόμα και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στον πληθυσμό. 

Σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 03:34 τοπική ώρα και το επίκεντρο εντοπίσθηκε 63 χιλιόμετρα δυτικά της μικρής πόλης Καουκένες, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σαντιάγο. "Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου", ήταν η περιγραφή κατοίκου της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τη Γαλλική Πολυνησία μετά τον ισχυρό σεισμό στη Χιλή. Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Γκαμπιέ της Γαλλικής Πολυνησίας στις 15:50 ώρα Γκρήνουιτς (17:50 ώρα Ελλάδας), την Ταϊτή στις 17:50 ώρα Γκρήνουιτς και τα νησιά Μπόρα Μπόρα στις 18:15 ώρα Γκρήνουιτς, ανακοίνωσε ο Υπατος Αρμοστής της Γαλλικής Πολυνησίας, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον για δυο ώρες μετά το πρώτο κύμα και ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

Επίσης εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει και τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).Σύμφωνα με αξιωματούχους του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης. Με τσουνάμι απειλείται το Νησί του Πάσχα, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται. Η χιλιανή πρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι δυο πλοία, δυο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αποστέλλονται στο νησί Ρόμπινσον Κρουζοέ, στ΄ανοικτά του Σαντιάγο, το οποίο καλύφθηκε από ένα τεράστιο κύμα μετά τον ισχυρό σεισμό.  

Περίπου δέκα γάλλοι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν υποβρύχιες ανασκαφές βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στο νησί Ρόμπινσον Κρουσόε (Ροβινσώνας Κρούσος),  είχε δηλώσει τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από 48 ώρες ο επικεφαλής της ομάδας αυτής. Οι επιστήμονες αυτοί πραγματοποιούσαν έρευνες εδώ και ένα μήνα περίπου μαζί με χιλιανούς συναδέλφους τους στον Κόλπο Κάμπερναλντ του Ρόμπινσον Κρουσόε για να βρουν τα απομεινάρια ενός ισπανικού τρικάταρτου καραβιού του 17ου αιώνα, του San Martin, δήλωσε τηλεφωνικώς από το νησί αυτό ο επικεφαλής της ομάδας των γάλλων αρχαιολόγων Αρνό Καζνάβ. Ολες οι προσπάθειες που έγιναν σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο για τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχιαολόγους του Ρόμπινσον Κρουσόε ήταν άκαρπες.

Νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στ΄ ανοικτά των ακτών της κεντρικής Χιλής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής. Η χιλιανή τηλεόραση μετέδωσε εξάλλου ότι το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαντιάγο θα παραμείνει κλειστό για 24 ώρες εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε σε βάθος 35χλμ, 200χλμ νοτιοδυτικά του λιμανιού Βαλμπαραΐζο. Πάνω από 20 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη χώρα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τον αρχικό σεισμό, που έγινε τα ξημερώματα, κάτι που κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο σε κατάσταση σοκ, προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στο ιστορικό κέντρο της, σε μεγάλα τμήματα της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι δυνατή με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ενώ κοντά στην πρωτεύουσα κατέρρευσε γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ακόμη, ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια και στην πόλη Κουρίκο.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Ενώ αμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού. Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή». Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζούν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα. «Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε. 

Πηγή.athina984

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails