Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ολι Ρεν: «Πρόσθετα μέτρα επιβάλλει η εξυγίανση»

Μπορεί τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί να εφαρμόζονται, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα. Αυτό ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, κ. Όλι Ρεν αμέσως μετά τη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας έχει ως στόχo την ενθάρρυνση των ελληνικών αρχών να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα τις επόμενες ημέρες.

«Κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεδομένου ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, αλλά και τις εξελίξεις της αγοράς, γίνονται πλέον ορατοί, απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κατά 4% για το 2010. Θέλω να ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν και να ανακοινώσουν νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες, για την επίτευξη του στόχου», τόνισε ο κ. Ρεν.

«Οι προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας δεν θα είναι εύκολες, ωστόσο θεωρείται ουσιαστικής σημασίας η τήρηση των στόχων» τόνισε ο κ. Ολι Ρεν.

Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως είχε μία επικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον Ελληνα υπουργό κι εμφανίστηκε βέβαιος πως «μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτή τη φοβερή κρίση».

Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι «η Επιτροπή - και νομίζω ότι μιλάω και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση - θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό σ' ένα πνεύμα καλής συνεργασίας, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε μία βιώσιμη τροχιά, που είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση του ελλείμματος»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά τον Ευρωπαίο Επίτροπο πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και, όπως τόνισε, προτίθεται να προχωρήσει σε νέα μέτρα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Ελληνας υπουργός, ωστόσο, αναγνώρισε πως η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ενέχει κινδύνους.

«Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, καθώς η ανάταξη της οικονομίας είναι εθνική επιταγή προς όφελος του Ελληνα πολίτη. Η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα το όφελος του Ελληνα πολίτη και της μέσης ελληνικής οικογένειας» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, έτσι ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010». Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

«Για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας»

Νωρίτερα και υπό την ... απειλή των νέων μέτρων ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει στην εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο: "Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι τους ενός μισθού να βοηθήσουν τη χώρα".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι συγκινείται ειλικρινά όταν τον σταματούν στο δρόμο και του λένε ότι "για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας".

"Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται για τους Έλληνες", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι όλοι οι πολίτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά αυτή τη φορά απαιτούν και δικαίως να δουν ότι τα χρήματα και οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο και ότι το κράτος παίρνει το ρόλο του στα σοβαρά.

Α. Λοβέρδος: «Πάγωμα όλων των συντάξεων»

Εξάλλου σήμερα, ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε, ότι έχει προτείνει το πάγωμα όλων των συντάξεων του δημοσίου τομέα φέτος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξοικονομηθούν χρήματα για την μείωση του ελλείμματος.

"Δεν πρόκειται να υπάρχουν και αυξήσεις στις συντάξεις το 2010, είναι κάτι που το κάναμε μονομερώς, δεν ήταν συνολική κυβερνητική πολιτική αυτό, αλλά ήταν μια διέξοδος για μας, για να μην αντιμετωπισθούν χειρότερες καταστάσεις τον Ιούνιο", ανέφερε ο Λοβέρδος σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πάγωμα των συντάξεων του Δημοσίου άνω των 2.000 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για τις συντάξεις κάτω από το όριο αυτό.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails