Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Βοήθεια στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με άρωμα ΔΝΤ

Σε συμφωνία για το μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, με συμμετοχή της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατέληξαν η Γερμανία και η Γαλλία κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Το κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί σε σύσκεψη των 16 ηγετών της Ευρωζώνης στις 8:30 το βράδυ και «ικανοποιεί πλήρως» την Αθήνα, η οποία κάνει λόγο για «μήνυμα σταθερότητας». «Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία είναι «πρωτίστως ευρωπαϊκή» με το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου κεφαλαίων να προέρχονται από συντονισμένα διμερή δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης και δευτερευόντως από το ΔΝΤ. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο της αγοράς και η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα προβλέπεται -υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις- με ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, και μόνον ως «έσχατη λύση», εάν δηλαδή η Ελλάδα αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές και δεν τα μπορέσει να τα αντλήσει.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η συμφωνία περιγράφει «με ακρίβεια σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνουν τα μέλη της ζώνης του ευρώ» και ο μηχανισμός «πάει πολύ πέρα από την Ελλάδα», είναι δηλαδή γενικότερης χρήσης. Διπλωματικές πηγές ανάφεραν ότι το ύψος του πακέτου στο οποίο συμφώνησαν Γαλλία και Γερμανία είναι της τάξεως των 22-23 δισ. ευρώ. Η συμφωνία είναι πιθανό να δημοσιοποιηθεί μετά το κλείσιμο των χρηματιστηριακών αγορών.

Το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 1,5 σελίδας, δόθηκε στον προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ώστε να κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ρομπάι συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο ηγετών των 16 χωρών-μελών του ευρώ, στις 8:30 το βράδυ.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των εξελίξεων -οι οποίες ενδέχεται να δώσουν ένα τέλος σε μήνες αβεβαιότητας- είναι ότι πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που θα συγκληθεί σύνοδος ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ. Την προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι 16 ηγέτες της Ευρωζώνης, στις 12 Οκτωβρίου 2008, κλήθηκαν να εκπονήσουν ένα σχέδιο διάσωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, κατά την κορύφωση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η συμφωνία επήλθε σε συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνάντησης, κλήθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Το γεγονός αποτελεί σημαντική εξέλιξη καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ζητούμενο μία συμβιβαστική λύση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της, επιμένοντας στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του ΔΝΤ και μιας διμερούς βοήθειας. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», είπε η κα Μέρκελ.

Μία εναλλακτική λύση, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, πρότεινε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ώστε να μπορεί ο Κομισιόν να χρησιμοποιεί έναν υπάρχον Ταμείο, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ, που όμως προς το παρόν απευθύνεται μόνο στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται «από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διμερή δάνεια» των εταίρων της Αθήνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισπανική προεδρία της ΕΕ απηύθυναν νωρίτερα έκκληση να αποφευχθεί ένα ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να μην επιτευχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες μία συμφωνία για ευρω-βοήθεια στην Ελλάδα.

Πηγή: ΒΗΜΑ


Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails