Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

«Προεκλογικός» αναβρασμός

Σε κινήσεις τακτικής επιδίδονται οι διάφορες πλευρές στα κατεχόμενα, καθώς η «προεκλογική» μάχη κορυφώνεται. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προέβη σε μία παραδοχή που κάθε άλλο παρά ευχαριστημένο θα πρέπει να άφησε τον Πρόεδρο Χριστόφια. Δήλωσε ότι, ενώ ο ίδιος δεν έκανε παραχωρήσεις μέχρι τώρα, για πρώτη φορά η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε καταστάσεις που προηγουμένως απέρριπτε.

Ο Ντερβίς Έρογλου, από την άλλη, ξεδίπλωσε τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργεί εάν «εκλεγεί», σε σχέση με τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι θα προχωρήσει σε σύσταση «εθνικού συμβουλίου» και η διαπραγματευτική του ομάδα θα απαρτίζεται από ειδικούς, ενώ θα καθορίζεται εν μέρει η πολιτική του από τον κοινωνικό διάλογο με συντεχνίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δεν διανοείται, τόνισε, το «έθνος» του να μείνει χωρίς σημαία και έδαφος και η πολιτική του θα είναι αυτή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τ/κ.

Ο Έρογλου κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι δέχθηκε τη μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, χωρίς να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα, με τη δικαιολογία ότι «αν δεν το αποδεχόμουν ο Χριστόφιας θα εγκατέλειπε το τραπέζι των συνομιλιών», ενώ τώρα εκλιπαρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κοινό ανακοινωθέν, με τη σκέψη ότι θα του αποφέρει «εκλογικά» οφέλη. Ο Ταλάτ, είπε, δεν κατέστησε σαφή την αντίληψη της τ/κ πλευράς για πολιτική ισότητα, ότι είναι ισότητα δύο κοινοτήτων και όχι ατόμων, όπως νομίζει η ε/κ πλευρά, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» θα αντικατοπτρίζει τη βούληση των Τ/κ, που χαιρετίζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, πληθαίνουν οι παρεμβάσεις του Ραούφ Ντεκτάς, υπέρ του Ντερβίς Έρογλου. Χθες ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρέπει να αποδεχθεί συμφωνία για παραχωρήσεις επί της «κυριαρχίας» της. «Η ε/κ πλευρά όχι μόνο θέλει να μετακινήσει τη σημαία από τον Πενταδάκτυλο αλλά και να διαφοροποιήσει την κυριαρχία των Τ/κ και των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι 80% των Τ/κ υποστηρίζουν «την κυριαρχία και το κράτος», εξ ου και ο ίδιος τάσσεται στο πλευρό του Έρογλου. 

Πηγή: SigmaLive
Related Posts with Thumbnails