Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Μία πολύ «γλυκιά» Τζοκόντα φτιαγμένη με 10 κιλά καραμέλες!

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ



Η εικαστική πρόταση της ζωγράφου Άννας Παπαλεξάνδρου πραγματοποιήθηκε με την στήριξη μαθητών του 3ου δημοτικού σχολείου που από το χαρτζιλίκι τους αγόρασαν το απαιτούμενο υλικό, τις καραμέλες. Είναι ένα έργο που κλέβει από μόνο του το ενδιαφέρον όλων των διερχόμενων στην πλατεία της Κομοτηνής, όπου μια άλλη Τζοκόντα χαρούμενη, πολύχρωμη μας χαμογελά χαρακτηριστικά, ενώ φέρει ως ιδέα δημιουργίας την έμπνευση και την εικαστική προσέγγιση της Κομοτηναίας ζωγράφου Άννας Παπλεξάνδρου, ενώ κατασκευαστικά έγινε σε συνεργασία με μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου.

Τα παιδιά με το γνώριμο υλικό την καραμέλα, όπως ο νέος κύκλος των έργων που προτείνει η ζωγράφος, δημιούργησαν την πιο γλυκιά Τζοκόντα του κόσμου και φυσικά καμαρώνουν για το έργο ως αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας. Συναντήσαμε την Άννα Παπαλεξάνδρου που μας μίλησε για την όλη προσπάθεια.


Πώς βρεθήκατε στο σχολείο να συμπράξετε με τους μαθητές;


- Με κάλεσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου δημοτικού σχολείου και θέλω να τους ευχαριστήσω φυσικά, για ένα 10ωρο πρόγραμμα. Αποφάσισα να τους διδάξω τον ιμπρεσιονισμό, ένα κίνημα του 19ου αιώνα, όπου οι ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν πολύ έντονα χρώματα. Η προσωπική μου δουλειά είναι οι καραμέλες και αντικαθιστούμε λοιπόν αντί για έντονα και έντονες πινελιές και βάζουμε καραμέλες. Το έργο είναι ομαδικό, το δουλέψαμε μαζί με την δ’ τάξη του 3ου δημοτικού σχολείου. Είναι η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.


Πόσες καραμέλες χρησιμοποιήθηκαν;


- Περίπου 10 κιλά καραμέλες. Είναι πολλές, δεν φαίνονται, αλλά είναι 10 κιλά.

Βλέπω την προεργασία των παιδιών, πώς χάρηκαν, έτρωγαν και καμιά καραμέλα.


- Ναι, χάρηκαν, δεν έτρωγαν τα καημένα γιατί φανταστείτε ήταν 60 μαθητές και αν έτρωγαν ο καθένας από μία, κοστίζουν κιόλας, τις πλήρωσαν τα παιδιά από την τσέπης του, δεν θα έμεναν για το έργο. Ό,τι περίσσεψε τους το έδωσα φυσικά, αλλά θέλω να πω ότι τους άγγιξε και δεν άφησε κανέναν αδιάφορο».

Μελαχροινή Μαρτίδου


Πηγή
Related Posts with Thumbnails